En uppdatering från Team Örebro

Lite smått och gott som…ATGs resultat, statistik från ST, en påminnelse om vad som styr vår ekonomi och möjligheter till förbättringar, samt en uppdatering om stallbacken.


ATG redovisade nyligen sin halvårsrapport för 2021 och det fortsätter att gå bra för ATG vilket ju förstås borde vara riktigt bra för travsporten.

Vi vet väl alla om den uppsving spelet på trav hade under pandemiåret 2020 jämfört med 2019 och hur även ATGs spel på ”sport” har visat fin tillväxt.

Som ni ser i grafen nedan så har nettospelintäkterna fortsatt öka jämfört med det första halvåret 2020. Att spelet hos ATG har hållit sig kvar på en klart högre nivå än innan pandemin 2019 trots att andra sporter har öppnat upp är riktigt imponerande!

När det gäller spel på hästar så har det tappat lite mot samma period 2020, men bara 2% vilket för mig är en positiv överraskning. Spelet på hästar under första halvåret 2021 är 17% eller 312msek högre än samma period 2019.

Allt detta är mycket glädjande, men den stora frågan återstår…och det är hur detta kommer att gynna aktiva och de lokala banorna. Utan travbanor är det svårt att köra travtävlingar, men det får vi väl anta att ATG förstår.

Vi har även fått statistik från Svenska Travsport som ser ganska positiv ut.

Antalet svenska hästar i träning har efter en 20 år lång nedåtgående trend till synes stabiliserat sig (de mäter av antalet den 15e april varje år).

Vi kan också se i statistiken att antalet startande hästar per lopp har gått ner något mot 2020 års nivå, men att vi (förstås) ligger mycket bättre till än Norge och Danmark (se den vänstra grafen i bilden nedan).

Vidare kan vi utläsa att vi förväntas köra 876 tävlingsdagar och runt 8 200 lopp under 2022, dvs i samma nivå som i år.

Som vi har nämnt i tidigare kommunikationer så är det främst antalet tävlingsdagar, hur väl vi anordnar dessa tävlingsdagar och hur många samarbetspartners vi finner som styr våra intäkter och således vår ekonomi.

Det är bestämt centralt att Örebrotravet kommer att köra 31 tävlingsdagar under 2022 och det är samma antal som i år.

Hur fördelas då dessa 876 dagar?

I förenklade termer så kan man säga att drygt 60% av fördelningen styrs av hur många starter som hästarna hos våra lokala aktiva gör och över 20% av hur många licenshavare vi har. Vi pratar ofta om hur bra vi är på att fylla våra lopp (topp 2/3 i landet stadigt), men i detta sammanhang spelar det liten roll och påverkar mindre än 3% av allokeringen. (Däremot påverkas annan tävlingsersättning positivt om vi har fyllda lopp)

Om vi ska kunna få fler tävlingsdagar i framtiden (och med det starkare ekonomi som gör att vi kan skapa en bättre anläggning) så måste vi helt enkelt bli fler aktiva här på Örebrotravet och att, de till oss knutna, aktiva har fler starthästar i träning.

Det betyder att alla som bryr som om Örebrotravets framtid borde ta på sig rollen som ”ambassadör” för Örebrotravet och verka för att vi blir fler medlemmar i Team Örebro!

Jobbar vi tillsammans för att knyta till oss fler aktiva, fler hästägare och fler hästar så kommer vi alla som har med Örebrotravet att göra kunna känna oss stolta för att vi lyckas förbättra vår anläggning genom vårt gemensamma arbete.

Det händer lite saker på vår stallbacke också. Som tidigare nämnt så flyttar tränare Juhani Partanen in till travet, vilket är jättekul och det pågår renoveringar och utbyggnationer för att det ska bli möjligt.

Lasse Erixon (Lasse X) fortsätter att ha sin licens, men har inte behov av samma stora stall längre och Travskolan kommer att flytta in i Lasses nuvarande stall. Lasses igenkännliga gröngula kördress kommer givetvis att fortsätta synas på landets travovaler. Med Lasses gedigna erfarenhet och hans fantastiskt trevliga personlighet (och med härliga historier) ser vi också framemot att ta hjälp från Lasse när det gäller att erbjuda våra besökare på restaurang och publikplats på ännu bättre upplevelser framöver.

Kent P Gustavsson, som har hyrt 18 boxar på andra sidan gatan från stallentrén, kommer att flytta in på själva stallbacken och till stallet där (nya värmlänningen) Petter Karlsson brukade husera. För att hjälpa oss på Sportkontoret så kommer Kerra att stanna kvar i sitt nuvarande stall ett tag till, detta för att vi ska kunna ha tillräckligt med gästboxar under tävlingsdagarna. Tack!

Det kommer att bli tufft med tillgången av gästboxar för oss när vi nu renoverar stall, men jag hoppas att alla de som har permanentstallar hos oss hjälper till när det kniper!

Det var en kort uppdatering från Team Örebro. Hör av er om ni har några frågor och idéer.

Håll också utkik efter en inbjudan till en till ”städdag” (eller ”operation puts-o-studs” dag) i lämplig tid innan stortävlingarna den 14/10 (Svampen på en egen dag med nya häftiga lopp) och den 23/10 (STL!). Det var väldigt lyckat förra året och jag ser framemot att vi gör något riktigt bra i år igen.

Ha det bra!

//Robin

Publicerad torsdag 26 augusti 2021. info@orebrotravet.se